Kto jako dziecko nie uwielbiał budyniu śmietankowego polanego sosem malinowym? Tak jest – budyniu, bo właśnie tak dziś nazywamy deser, który dawniej był wariacją kisielu, a jego nazwa brzmiała „kisiel mleczny”. W dzisiejszym artykule opowiem wam czym jest kisiel mleczny i jak przygotować ten lekki deser dla dzieci.
Czym właściwie jest kisiel na mleku?
Kisiel na mleku – co to jest? Okazuje się, że to nic innego jak popularny budyń przygotowywany z mleka i skrobi ziemniaczanej. Choć dzisiejsza nazwa „budyń” nie jest do końca poprawna. Przed wojną ta nazwa była zarezerwowana dla deseru przygotowywanego z żółtek utartych z cukrem i ubitych na pianę białek jaj. Całość gotowano na parze w specjalnym naczyniu i podawano ze słodkim syropem i orzechami. Tymczasem dziś budyniem nazywamy to, co dawniej nazywało się „kisiel na mleku”, bo tym właśnie jest ten deser – kisielem z dodatkiem mleka.
Od kiedy można go podawać dziecku?
Budyń stanowi wspaniały pomysł na deser dla dziecka. Można go wzbogacić w zdrową dla dzieci kaszę manną lub jaglaną i podawać z owocami, np. malinami, truskawkami albo jabłkiem. Taki budyń nie tylko jest pyszny, ale i świetnie wygląda. Podobnie jak w przypadku kaszy manny, budyń jest jednym z pierwszych produktów które można podawać niemowlęciu. Jeśli dziecko jest karmione piersią, to pierwszy budyń możemy mu podać po 6 miesiącu życia. W przypadku dzieci karmionych z różnych powodów mlekiem modyfikowanym, deser ten mogą jeść około 4-5 miesiąca życia. Każde dziecko jest inne, dlatego najlepiej skonsultować się w tej sprawie z zaufanym pediatrą, który najlepiej doradzi jakie produkty i kiedy można włączać do diety naszego dziecka.

Przepis na kisiel mleczny
Poniżej przedstawiam wam przepis na budyń, czyli tradycyjny kisiel mleczny – pyszny deser dla waszych dzieci!
Do przygotowania kisielu będziecie potrzebowali:
- około jedną łyżkę stołową mąki ziemniaczanej
- 6 miarek mleka modyfikowanego
- żółtko jaja kurzego
- około 180 – 200 ml wody
- łyżeczkę masła
Do garnka wlejcie 2/3 przygotowanej wody, dodajcie masło i zagotujcie. Resztę wody (zimnej!) wykorzystamy do wymieszania żółtek z mąką. Do miski z resztą wody wbijcie żółtko jajka i dokładnie zmieszajcie. Następnie dodajcie mąkę i dalej mieszajcie tak, by nie została ani jedna grudka. Powstałą mieszankę z żółtkiem i mąką wlewamy powoli do garnka z gotującą się wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie wyłączcie gaz i dajcie budyniowi ostygnąć. Później dodajemy mleko, przygotowane wcześniej w przegotowanej wodzie. Żeby nieco urozmaicić smak, możecie dodać do budyniu owoce lub sok owocowy, jednak dla niemowląt odpowiednia będzie wersja bez dodatków. Pamiętajcie, żeby nie dodawać do budyniu cukru!