Jak samemu zrobić kisiel mleczny?

Kto jako dziecko nie uwielbiał budyniu śmietankowego polanego sosem malinowym? Tak jest – budyniu, bo właśnie tak dziś nazywamy deser, który dawniej był wariacją kisielu, a jego nazwa brzmiała „kisiel mleczny”. W dzisiejszym artykule opowiem wam czym jest kisiel mleczny i jak przygotować ten lekki deser dla dzieci.

Czym właściwie jest kisiel na mleku?

Kisiel na mleku – co to jest? Okazuje się, że to nic innego jak popularny budyń przygotowywany z mleka i skrobi ziemniaczanej. Choć dzisiejsza nazwa „budyń” nie jest do końca poprawna. Przed wojną ta nazwa była zarezerwowana dla deseru przygotowywanego z żółtek utartych z cukrem i ubitych na pianę białek jaj. Całość gotowano na parze w specjalnym naczyniu i podawano ze słodkim syropem i orzechami. Tymczasem dziś budyniem nazywamy to, co dawniej nazywało się „kisiel na mleku”, bo tym właśnie jest ten deser – kisielem z dodatkiem mleka.

Od kiedy można go podawać dziecku?

Budyń stanowi wspaniały pomysł na deser dla dziecka. Można go wzbogacić w zdrową dla dzieci kaszę manną lub jaglaną i podawać z owocami, np. malinami, truskawkami albo jabłkiem. Taki budyń nie tylko jest pyszny, ale i świetnie wygląda. Podobnie jak w przypadku kaszy manny, budyń jest jednym z pierwszych produktów które można podawać niemowlęciu. Jeśli dziecko jest karmione piersią, to pierwszy budyń możemy mu podać po 6 miesiącu życia. W przypadku dzieci karmionych z różnych powodów mlekiem modyfikowanym, deser ten mogą jeść około 4-5 miesiąca życia. Każde dziecko jest inne, dlatego najlepiej skonsultować się w tej sprawie z zaufanym pediatrą, który najlepiej doradzi jakie produkty i kiedy można włączać do diety naszego dziecka.

Przepis na kisiel mleczny

Poniżej przedstawiam wam przepis na budyń, czyli tradycyjny kisiel mleczny – pyszny deser dla waszych dzieci!

Do przygotowania kisielu będziecie potrzebowali:

  • około jedną łyżkę stołową mąki ziemniaczanej
  • 6 miarek mleka modyfikowanego
  • żółtko jaja kurzego
  • około 180 – 200 ml wody
  • łyżeczkę masła

Do garnka wlejcie 2/3 przygotowanej wody, dodajcie masło i zagotujcie. Resztę wody (zimnej!) wykorzystamy do wymieszania żółtek z mąką. Do miski z resztą wody wbijcie żółtko jajka i dokładnie zmieszajcie. Następnie dodajcie mąkę i dalej mieszajcie tak, by nie została ani jedna grudka. Powstałą mieszankę z żółtkiem i mąką wlewamy powoli do garnka z gotującą się wodą. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie wyłączcie gaz i dajcie budyniowi ostygnąć. Później dodajemy mleko, przygotowane wcześniej w przegotowanej wodzie. Żeby nieco urozmaicić smak, możecie dodać do budyniu owoce lub sok owocowy, jednak dla niemowląt odpowiednia będzie wersja bez dodatków. Pamiętajcie, żeby nie dodawać do budyniu cukru!

Podobne wpisy