Polska kuchnia w większości kojarzy się nam z ziemniakami podawanymi podczas niedzielnego obiadu z rodziną. Idealne do mięsa, jak i przygotowywane osobno. Według mnie w rankingu polskiej kuchni tuż za pierogami są wszystkim znane placki ziemniaczane z dużą ilością kwaśnej śmietany. Każdy ma swój własny oryginalny przepis, ja korzystam z książki mojej babci, która robiła najlepsze placki dla całej rodziny, ja jako dziecko zajadałam się nimi cały czas.
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będzie:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- cebula,
- 1 jajko,
- sól,
- olej do smażenia,
- śmietana kwaśna.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcedzić wodę od ziemniaków która powstała podczas ścierania. Dodać jajko, sól, posiekaną cebulę i mąkę pszenną. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i nakładać po łyżce powstałej masy ziemniaczanej. Smażyć na niewielkim ogniu 2 – 3 minuty, a potem przewrócić na drugą stronę. Przełożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby tłuszcz mógł wsiąknąć. Podawać ze śmietaną kwaśną i solą.
Spis treści
Za co kocham placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane kojarzą mi się z domem rodzinnym, kiedy to mama je przyrządzała. Najlepsze były te przypieczone z chrupiąca skórką. Jako dziecko lubiłam je jeść na słodko z cukrem. Kocham placki ziemniaczane za ich strukturę, to, że są twarde na zewnątrz i miękkie w środku. Dzieci je uwielbiają, i często angażują się w pomaganie podczas ich przyrządzania.

Placki ziemniaczane z serem to urozmaicenie
W kuchni ważna jest kreatywność, przyda się też szaleństwo i odwaga, by łączyć ze sobą smaki, które na pierwszy rzut oka mogą do siebie nie pasować. Podczas swojego życia nauczyłam się, by to właśnie w kuchni puszczać wodzę fantazji i kombinować. Ciekawym urozmaiceniem podczas przygotowywania placków ziemniaczanych jest dodanie startego sera żółtego do środka.
Przepis na placki ziemniaczane po mojemu
Kocham gotowanie, spędzam w kuchni długie godziny, dlatego też mogę pochwalić się kilkoma autorskimi przepisami. Wśród nich znalazły się placki ziemniaczane z suszoną śliwką na słodko. Wpadłam na ten pomysł pewnego jesiennego wieczoru, gdy znalazłam w szafce całe opakowanie śliwek, akurat zbierała się do przygotowania placków ziemniaczanych i w taki sposób powstał ten przepis. Przyrządzenie jest proste i szybkie, potrzebne są:
- suszone śliwki 100g,
- kilogram ziemniaków,
- sól,
- 2 łyżki cukru,
- jajko,
- oliwa do smażenia,
- 2 łyżki ulubionej mąki.
Ziemniaki ścieramy na tarce, odsączamy wodę i dodajemy pozostałe produkty. Na koniec śliwki kroimy na mniejsze kawałki i wsypujemy do masy. Smażymy na patelni z obu stron, na koniec posypujemy cukrem lub podajemy z jogurtem naturalnym. Placki ziemniaczane to danie polskie, ma głęboką tradycję i jest z nami od lat. Dlatego też mam taki duży sentyment do nich. Są idealnym pomysłem na obiad czy kolację dla całej rodziny.