Nie znam żadnej osoby, która w życiu nie jadłaby pierogów ruskich. Najciekawsze jest to, że każdy kto ich spróbuje – automatycznie się w nich zakochuje.
Spis treści
Z dziada pradziada – kto nie zna pierogów ruskich
Przepis, który posiadam jest ponoć z 1925 roku. Pochodzi od mojej prababci. Został udoskonalony przez babcie, następnie moją mamę, a teraz ja dodaję do niego swoje serduszko. To niesamowite, jak rodzinne przepisy i tradycje wędrują między pokoleniami. Moja babcia wciąż ma tę starą i pożółkłą karteczkę, na której po wojnie został napisany ręcznie ten przepis. Wspólnie z rodziną oprawiliśmy go w ramę i powiesiliśmy u dziadków w kuchni. Gdy babcia umrze trafi on do mamy, a następnie do mnie i moich dzieci. Uważam, że to wspaniała tradycja, którą należy pielęgnować. Dla mojej rodziny pierogi ruskie odgrywają bardzo ważną rolę i uwielbiamy zajadać się nimi o każdej porze roku.
Ile gotować pierogi?
Nie ma ściśle określonego czasu do gotowania pierogów. Składniki dodawane do farszu nie są surowe, więc tak naprawdę wystarczy tylko ugotować wierzchnie ciasto. Do tego starczy tylko kilka minut, ponieważ jest bardzo cieniutkie. Najlepszym wyznacznikiem tego, że nasze pierogi są już gotowe jest ich wypływanie na powierzchnię wody. Wtedy będziemy mieć pewność, że są idealne do jedzenia.
Mój przepis na pierogi ruskie
Przepis na pierogi jest od lat niezmienny w moim domu. Jedyne czym eksperymentujemy to farsz. Nasz ulubiony to ten do ruskich, z mięsem, ze szpinakiem i z jagodami. Do tych z owocami dodaję cukier i tylko szczyptę soli.
Składniki na ciasto:
- łyżka soli
- łyżka oleju
- 600 ml ciepłej wody
- 1 kg mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy szczyptę soli. Usypujemy górkę
- Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i resztę składników
- Zaczynamy wyrabiać ciasto, dopóki nie będzie całkowicie gładkie (ok. 20 minut)
- Jeżeli masa lepi się do rąk, dodać więcej mąki
- Wyrobione ciasto przykryć ściereczką (niech leżakuje około godzinę)
Kiedy przygotujemy ciasto, warto zająć się farszem. W tym wypadku niech to będzie klasyk, czyli farsz do pierogów ruskich, które wszyscy uwielbiamy. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg twarogu
- 2 duże cebule
- pieprz i sól
- szczypta cukru
Sposób przygotowania farszu:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (można je trochę przegotować, aby były bardzo miękkie)
- Po ugotowaniu zmiksować ziemniaki na gładką masę i dodać twaróg
- Wszystko dokładnie wymieszać
- Na patelni usmażyć obraną i posiekaną cebulę. Dodać do niej szczyptę cukru
- Usmażoną cebulkę dodać do masy z ziemniaków i twarogu
- Przyprawić solą i pieprzem (dodać dużo pieprzu) i dokładnie wymieszać
Sposób przygotowania pierogów:
- Rozwałkować ciasto do grubości ok. 1-2 cm
- Wykroić kieliszkiem lub szklanką kółka, do których wędruje farsz
- Dokładnie zlepić krańce ciasta
- Wrzucać do osolonego wrzątku partiami, aby się nie zepsuły
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie oznacza to, że są gotowe
- Podawać z usmażoną cebulką
Mam nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z przepisem, a pierogi wyjdą pyszne. Gdy robiłam je pierwszy raz, zajęło mi to kupę czasu, a w dodatku nie potrafiłam ich tak ładnie zawijać, jak moja babcia. W gotowaniu wszystkie mi się rozwaliły. Z czasem wypracowałam już sobie własną technikę. Praktyka czyni mistrza! Powodzenia i smacznego!