Zebra to moje ulubione ciasto, które od lat ratuje spontaniczne spotkania, uroczystości rodzinne i święta. Dwukolorowa masa po przekrojeniu wygląda jak prążki na ciele zebry. To taki sentymentalny deser, do którego wracam z ogromną przyjemnością. Z jego smakiem kojarzą mi się magiczne chwile z mojej przeszłości. Towarzyszył mi od dziecka i jest ze mną do dzisiaj. Myślę, że jeszcze długo będzie gościł na naszym rodzinnym stole. Zawsze zastanawiało mnie, co w zebrze jest takiego wyjątkowego. Z wiekiem odkryłam, że nie samo ciasto ma tutaj znaczenie, tylko chwile spędzone w jego towarzystwie.
Spis treści
Smak dzieciństwa
Ciasto zebra to smak, który wspominam z dzieciństwa, gdy razem z mamą mieszałyśmy składniki, a ja wyjadałam palcem surowe ciasto. Nie zapomnę tego oczekiwania przy piekarniku i momentu pierwszego przekrojenia. W dzieciństwie było to dla mnie strasznie ekscytujące. Gdy wyszło tak, jak należy zajadałam się prążkowanym wypiekiem, popijając go kakaem lub ciepłym mlekiem. Wyobrażałam sobie prawdziwe futerko zebry, a kawałkami ciasta bawiłam się w safari. Mama na mnie krzyczała, bo zjadałam dwa kawałki, a resztą się bawiłam i wszędzie kruszyłam. Dzisiaj, gdy piekę zebrę, a w domu czuć jej wyjątkowy zapach, wspominam tamte chwile i mam wrażenie jakbym znowu była dzieckiem.
Przepis na ciasto zebra
Ciasto wgląda na trudne, bo wiele osób uważa, że osiągnięcie tych wzorków w środku to nie lada wyczyn. Mylą się! Charakterystyczne prążki uzyskuje się w bardzo łatwy sposób. Wystarczy naprzemiennie nalewać porcje ciemnego i jasnego ciasta (naprzemiennie), ale może zacznijmy od początku. Oto przepis na najprostsze ciasto świata – ciasto zebra:
Składniki:
- Około 3 szklanki mąki (zwykłej pszennej)
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- cukier wanilinowy
- olejek waniliowy lub aromat
- szklanka oleju
- ¾ szklanki wody gazowanej, coli lub innego słodkiego gazowanego napoju
- cukier puder lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza
- Posmarować tortownicę (śr. 23-26 cm) masłem i posypać bułką tartą lub mąką
- Do dużego naczynia wsypać mąkę (tylko 2,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia
- W mikserze zmiksować jajka z cukrem i olejkiem waniliowym lub aromatem – na puszysta masę. Ważne, żeby miksować, aż masa wyraźnie zbieleje
- Wciąż miksując powoli dodawać olej i wodę gazowaną.
- Uzyskaną masę zmiksować z przygotowaną wcześniej mąką i proszkiem
- Podzielić masę na dwie części i jedną z nich zmiksować z pozostałą mąką i kakaem
- Na natłuszczoną tortownicę wykładać po dwie łyżki jasnej masy i po dwie ciemnej – na zmianę. Powstałe kręgi utworzą efekt futerka zebry
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na około godzinę
Smacznego!