Smaczna, zielona bomba odżywcza czyli awokado, które bardzo lubię i często wykorzystuję w swojej kuchni. Owoc ten cechuje się wysoką wartością energetyczną, dzięki czemu można z jego wykorzystaniem stworzyć bardzo wartościowe i sycące posiłki. Stanowi również skarbnicę cennych wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Nie bez przyczyny bywa nazywane „masłem bogów” a tu przedstawię kilka powodów, dla których warto mieć je zawsze wśród żywnościowych produktów w swoim domu!
Właściwości awokado
Dawniej o awokado słyszał mało kto, natomiast dziś owoc ten jest bardzo popularny i można dostać go w niemal każdym supermarkecie a to wszystko dzięki temu, że jego spożywanie przynosi wiele zdrowotnych korzyści. Choć awokado posiada bardzo dużą wartość energetyczną, a w 100 gramach produktu znajduje się aż 160 kcal, co stanowi duży wynik, jak na tę kategorię produktów – to wszystko wynika z dużej zawartości zbawiennych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także omega-3 i omega-9, dzięki którym można cieszyć się uczuciem sytości i redukować skutecznie masę ciała, nie podjadając z powodu głodu. Ponadto jest to podstawowy składnik diety u osób, które zmagają się z problemem wysokiego cholesterolu i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Awokado posiada dobre tłuszcze, dzięki którym usunięte zostają złogi złego cholesterolu i kontroli podlega poziom trójglicerydów we krwi. To bardzo dobry produkt dla mam i kobiet, które starają się o dziecko! Owoc ten cechuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny u przyszłych mam i niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży. Dodatkowo w jego składzie można znaleźć witaminy: A, C, E i K oraz magnes, wapń, sód oraz fosfor.
Awokado a uroda
Bogactwo cennych składników awokado zostało wykorzystane przez przemysł kosmetyczny, dzięki czemu można nabyć obecnie wiele pielęgnacyjnych kosmetyków – kremów, szamponów do włosów i maseczek, które opierają się o wyciągi i ekstrakty właśnie z tego owocu. Jest to produkt, który idealnie sprawdzi się w domowej pielęgnacji i z jego udziałem można przygotować własnoręcznie odżywczy zabieg na twarz. Świetnie niweluje zmęczenie pod oczami i przywraca skórze odpowiedni poziom nawilżenia, dzięki czemu można stosować je w profilaktyce przeciw zmarszczkom!
Przykładowe danie z awokado
W swojej lodówce zawsze warto mieć zapas awokado, które służy przy domowym spa, jednak ja najbardziej lubię wykorzystywać je tradycyjnie – w kuchni i nie wyobrażam sobie co jakiś czas nie przyrządzić na kolację guacamole! Przed przygotowaniem potrawy z awokado, warto dowiedzieć się po czym poznać, że awokado jest dojrzałe. Najlepiej, gdy owoc będzie posiadał gładką i jednolitą skórkę. Po naciśnięciu powinniśmy poczuć, że jest miękki ale równie sprężysty. To właśnie jest idealne awokado, w sam raz do zjedzenia.
Do przygotowania guacamole potrzebne będą 2-3 awokado, oliwa, sok z cytryny, czosnek, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, kolendra i przyprawy (sól, pieprz). W pierwszej kolejności należy obrać awokado – w tym celu najłatwiej przekroić je na pół, usunąć pestkę, a następnie wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Kolejno należy rozdrobnić miąższ i pokroić w drobną kostkę przygotowane warzywa. Następnie wszystko razem trzeba połączyć, doprawić oliwą i sokiem z cytryny. Dosolić oraz dopieprzyć do smaku i jest! Pyszna meksykańska pasta w sam raz na kanapką lub jako dodatek do nachosów czy tostów. Smacznego!